УКФ здійснюватиме антикризову підтримку туристичного бізнесу

До основних завдань Українського культурного фонду (далі УКФ) відтепер входить антикризова підтримка культурних інституцій та креативних індустрій.

Згідно зі змінами, внесеними до Закону України «Про Український культурний фонд» (Закон України від 16.06.2020 р. № 692-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19», набув чинності 16 липня 2020 р.), до основних завдань державної установи додається «надання грантів інституційної підтримки юридичним особам усіх форм власності для забезпечення конкурентоспроможності та створення робочих місць в умовах дії запроваджених відповідно до законодавства обмежень господарської діяльності, зумовлених надзвичайною ситуацією чи надзвичайним станом, або вжиття адміністративних та (або) медико-санітарних заходів (карантин)», а також «надання грантів на підтримку та розвиток проектів у сферах культури та мистецтв, креативних індустрій та культурно-пізнавального (внутрішнього) туризму».

З метою реалізації цих завдань УКФ розробив конкурсну програму «Культура в часи кризи: інституційна підтримка». Подача заявок на програму відкрита з 30 липня по 14 серпня 2020 р. Оголошення переможців відбудеться наприкінці вересня. Початок фінансування – з жовтня і до кінця 2020 р.  

Програма буде спрямована на надання грантів інституційної підтримки для покриття боргових зобов’язань, що виникли в організації у період з березня по серпень 2020 року, а також на покриття витрат на операційну діяльність до кінця року.

Відповідно до постанови Кабінету Міністірв України від 08.07.2020 р. № 592, Український культурний фонд отримує 590 млн грн. «для надання грантів інституційної підтримки юридичним особам усіх форм власності сфери культури, культурно-пізнавального (внутрішнього) туризму та тим особам, основний вид діяльності яких належить до креативних індустрій, для забезпечення конкурентоспроможності та створення робочих місць в умовах дії запроваджених відповідно до законодавства обмежень господарської діяльності, зумовлених надзвичайною ситуацією чи надзвичайним станом, або вжиття адміністративних та (або) медико-санітарних заходів (карантин)».

Бюджет програми становить: 540 млн грн. (бюджет програми не включає витрати пов’язані з адмініструванням та оцінюванням проектів працівниками та експертами експертних рад Фонду). У рамках Програми підтримка надаватиметься за 9 ЛОТами.

Бюджет ЛОТу Культурно-пізнавальний (внутрішній) туризм становить 100 млн грн. Заявниками ЛОТу можуть бути тільки суб'єкти туристичної діяльності, що:
✅зареєстровані на території України станом на 01.01.2020 р. не менше 5 років;
✅мають чинну ліцензію на туроператорську діяльність (внутрішній туризм) або свідоцтво про встановлення категорій готелю;
✅не мають заборгованості по здачі статистичних звітів до Держстату (для готелів) та ЦОВВ (для туроператорів) у сфері туризму за 2019 рік;
✅обсяг сплачених податків до бюджету не менше 500 тис. грн за останній звітний рік;
✅кількість штатних працівників не менше 5 осіб одночасно упродовж 2020 р.;
✅обсяг обслугованих туристів

для туроператорів:

  • від 500 осіб за останній звітний рік;

для готелів:

  • від 30 номерів - від 3000 осіб за останній звітний рік;
  • від 50 номерів - від 5 000 осіб за останній звітний рік;  
  • від 100 номерів - від 10 000 осіб за останній звітний рік;
  • від 150 номерів - від 15 000 осіб за останній звітний рік. 

Детальніше - читайте у посиланнях:

https://ucf.in.ua/news/27_07_2020;

https://ucf.in.ua/m_programs/5f216c277d8de75105718104