В області розроблять Просторовий план розвитку транспортної веломережі

29 січня в облдержадміністрації відбулося перше засідання робочої групи зі сприяння реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Bike AcceNT: велосипедна доступність об’єднує території».

Робоча група створена розпорядженням облдержадміністрації від 21.01.2020 №24. До її складу ввійшли представники структурних підрозділів облдержадміністрації,  обласної ради, громадські експерти з питань просторового планування і розвитку інфраструктури, менеджери проєкту.

На засіданні заслухано стан і подальші кроки реалізації заходів проєкту, зокрема ініціативу розробки Просторового плану розвитку транспортної велосипедної мережі Івано-Франківської області у статусі містобудівного документу. Цей документ має стати логічним доповненням до схеми планування території Івано-Франківської області.

Генеральний розробник містобудівної документації визначатиметься за результатами проведення тендерної процедури. Документ заплановано затвердити окремим рішенням обласної ради у 2021 році.

Просторовий план розвитку транспортної велосипедної мережі Івано-Франківської області - це унікальний інтелектуальний продукт, який не матиме аналогів в Україні. Він покликаний доповнити наявне стратегування розвитку громад через розширення візії інфраструктурної складової планування територій. План сприятиме підвищенню мобільності населення, розширенню доступності територій, розвитку мережі велосипедної інфраструктури: транспортних і рекреаційних маршрутів тощо.

Нагадаємо, що в Івано-Франківській області реалізовується грантовий проєкт «Bike AcceNT: велосипедна доступність об’єднує території».

У рамках цього проєкту, зокрема, заплановано створити 5 велосипедних центрів («байк-пойнтів»), які складатимуться з відпочинкової зони для велосипедистів, доповненої інформацією про туристичні можливості території, пункту технічного обслуговування велосипедів.

Проєкт виконується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2014-2020 за співфінансування Європейського Союзу.

Головний аплікант - ГО «Центр соціальних та ділових ініціатив» (м. Яремче).

Основна мета проєкту - покращити доступність словацько-українського транскордонного регіону для велосипедистів, створивши передумови для транскордонної мобільності та підвищення обізнаності про важливість велосипедів як екологічно чистого і кліматично безпечного транспорту.

Цілі проєкту:

1. Створення умов для розвитку велосипедної інфраструктури в прикордонній зоні Словаччини та України.

2. Підвищення потенціалу зацікавлених сторін з питань планування і впровадження велосипедної інфраструктури як елемента транскордонного співробітництва та розвитку.

3. Підвищення рівня поінформованості про велосипеди як екологічно чистий і кліматичний транспорт серед громадськості Кошицького, Пряшівського країв, Закарпатської та Івано-Франківської областей.

Загальний бюджет проєкту: 359,560.18 євро

у тому числі:

-   грант ЄС: 323,604.16 євро;

-   внесок партнерів: 35,956.02 євро;

-   бюджет для України: 222,179.00 євро.