На Івано-Франківщині популяризуватимуть історико-культурну спадщину

Фото Андрій Сенько

«Розвиток транскордонного співробітництва для популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на прикордонній території Румунії і України» - таку назву має грантовий проєкт, який став одним із переможців конкурсу у рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС «Румунія - Україна 2014-2020».

Його реалізовуватиме Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ). Координатором з української сторони є професор кафедри геодезії та землеустрою університету М. Приходько.

Заходами проєкту, зокрема, передбачено реконструкцію Геологічного музею ІФНТУНГ, просування 50-ти історичних та історико-культурних об’єктів Івано-Франківської області - створення віртуальних турів, промоційної продукції, лазерне сканування споруд, яке допоможе науковцям використати у майбутньому інформацію для дослідження і оцінки стану об’єктів та ухвалення відповідних управлінських рішень тощо. 

Нагадаємо, що у рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС «Румунія - Україна 2014-2020» із 12-ти переможців Івано-Франківської області три проєкти мають туристичне спрямування:

«Обмін спадщиною. Збереження історичного надбання Пнівської фортеці в Україні та фортеці Ардуд у Румунії для розвитку туризму». Головний бенефіціар - ГО «Туристична Асоціація Івано-Франківщини», партнер - Пнівська сільська рада;

«Назад до наших спільних корінь». Партнери - Центр муніципального та ресурсного розвитку - Ресурсний центр (м. Івано-Франківськ), Міська рада м. Івано-Франківська;

«Розвиток транскордонного співробітництва для популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на прикордонній території Румунії і України». Партнер - Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Загальна сума залучених грантових коштів у рамках цих трьох проєктів складе понад 800 тис. євро.

За матеріалами https://www.nung.edu.ua.