Гуцульська коров'яча бриндза отримала захищене географічне зазначення

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на підставі висновку ДП «Український інститут інтелектуальної власності» від 08.09.2020 р. № 588 прийняло рішення від 08.09.2020 р. №заявки і 2019 00005 зареєструвати географічне зазначення «Гуцульська коров'яча бриндза» як назву місця походження товару: сир.

Це вже друге* географічне зазначення (далі ГЗ) на сир, яке було зареєстроване в Україні в рамках проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» (далі Проєкт).

Управителем географічного зазначення «Гуцульська коров'яча бриндза» є громадська спілка «Асоціація карпатських ватагів», що розташована у селищі Верховина. Робота з реєстрації ГЗ на бриндзу розпочалася у 2018 р.; за підтримки експертів Проєкту полонинські господарства створили спілку і розробили всі необхідні документи для реєстрації ГЗ.

ГЗ є знаком якості, що посвідчує тісний зв’язок продукту з територією і гарантує високу якість кінцевим споживачам. Саме тому було також створено відповідну систему контролю виробництва і готового продукту ГЗ «Гуцульська коров'яча бриндза».

Цього року сертифікацію пройшли 6 полонинських господарств: Кринта, Скупова, Луковиця, Бибратківка, ФГ «Згарда», Щівник. Вони відповідають всім вимогам плану контролю і мають право маркувати свою бриндзу як ГЗ «Гуцульська коров'яча бриндза». Завершальним етапом реєстрації стане отримання відповідного свідоцтва вже найближчим часом.

Виробники, які також хочуть виготовляти ГЗ повинні відповідати наступним критеріям:

1. Виробництво бриндзи на високогір'ї не нижче ніж 700 м над рівнем моря.

2. Дотримання традиційної технології виробництва.

3. Використовувати не менше 70% коров’ячого молока, 30% можна додавати овечого чи козячого від місцевих гірських порід тварин.

Такі виробники мають право звернутися в ГС «Асоціація карпатських ватагів» та отримати всі необхідні документи для використання ГЗ, а також зобов'язані пройти контроль і сертифікацію.

Довідково:

Географічне зазначення є знаком, що наноситься на продукт і посвідчує його високу якість, довгу традицію виробництва і особливий зв'язок з територією, де його виготовляють. Завдяки цьому виробники продукції з маркою географічного зазначення можуть захищати свої права і збільшувати ринок збуту, а споживачі, купуючи такий продукт, отримують гарантовану якість зі специфічними регіональними характеристиками. Географічні зазначення надають споживачам чіткі гарантії та інформацію про продукт.

Географічні зазначення допомогли здобути світову славу таким продуктам як Шампанське, Коньяк, сири Рокфор, Брі та багато інших. 

* перше - «гуцульська овеча бриндзя».