Адаптивний карантин продовжено до 31 липня

Кабінет Міністрів України опублікував постанову від 17 червня 2020 р. №500, якою продовжив адаптивний карантин до 31 липня 2020 р.

Серед іншого, постановою встановлено, що на період дії карантину забороняється:

- перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

- проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід. Організатор заходу відповідальний за дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра;

- діяльність дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

- здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень автомобільним транспортом, зокрема пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах, в електричному (трамвай, тролейбус), залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, в кількості більше ніж кількість місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

На території регіонів із значним поширенням COVID-19 запроваджується посилення протиепідемічних заходів.

Посилення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке приймається за поданням головного державного санітарного лікаря регіону, з урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності у регіоні ознак для посилення протиепідемічних заходів відповідно до відомостей, опублікованих на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров’я.

У регіонах, в яких здійснюється посилення протиепідемічних заходів, можуть, зокрема, встановлюватися за поданням головного державного санітарного лікаря регіону особливості діяльності та обмеження щодо:

- проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів;

- діяльності закладів, що надають послуги з розміщення;

- здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжобласному сполученні;

- роботи закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, закладів культури;

- діяльності закладів харчування.

Уряд рекомендує суб’єктам господарювання на період дії карантину внести (у разі необхідності) зміни до режимів їх роботи з метою встановлення початку роботи о 9, 10 чи більш пізній годині. Установити початок роботи о 10 або більш пізній годині суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність, зокрема, у таких видах економічної діяльності:

- тимчасове розміщування та організація харчування;

- мистецтво, спорт, розваги та відпочинок.

Пункти 3 і 4 постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392 “Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів” не застосовуються до внутрішніх та міжнародних авіаційних пасажирських перевезень у частині діяльності (функціонування) аеропортів щодо прийняття та відправлення повітряних суден, що здійснюють такі перевезення.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua.