ШоТам
ШоТам

Кожен українець хоч раз у житті має побувати в Карпатах. А потрапивши сюди один раз, ви вже гарантовано будете повертатись в ці мальовничі місця знову та знову!

Однією з точок тяжіння в Карпатах можна назвати Карпатський національний природний парк, що є найстарішим в Україні – його було створено ще у 1980 році. До того ж, він ще й один з найбільших, найвідоміших та найбільше відвідуваних туристами, адже на його території сконцентрована велика кількість визначних природніх об’єктів. Це і найвища в Україні гора Говерла, і надпопулярні гірські масиви Чорногора та Горгани, і високогірні озера Несамовите та Марічейка…

Якщо казати сухим язиком цифр, територія парку простягається на 55 км з півночі на південь та на 20 км із заходу на схід. Тут нараховано 1105 видів рослин, 95 з яких занесені до Червоної книги України. Фауну представляють 48 видів ссавців, 110 видів риби, 10 земноводних та 6 плазунів. Тут можна зустріти бурого ведмедя, дикого кабана, благородного оленя, рись, горностая та інших тварин.

На території парку знайдуться розваги та цікаві заняття як для завзятих, енергійних та активних туристів, так і для тих, хто віддає перевагу спокійному та розслабленому відпочинку.

Для перших парком прокладено 48 туристичних маршрутів різних рівнів складності, які можна долати пішки чи на велосипеді. Поціновувачі гірських походів не впустять можливості піднятись на знамениту гору Піп Іван Чорногірський, до овіяного легендами озера Бребенескул, до болота Рудяк… Ну і, звісно ж, опинившись тут, просто необхідно здолати гору Говерла, тим більше, що такий підйом не вимагає спеціальних навичок. Втім, є тут і зовсім легкі маршрути для починаючих: до водоспаду Пробій на річці Прут чи до печер Довбуша зможуть піднятись всі охочі. Справжні екстремали можуть перевірити себе під час спуску на байдарці річкою Прут чи одним з її мальовничих притоків.

Для тих, кому більше до вподоби спокійне споглядання гірських красот, в Карпатському національному природному парку підготували нескладні пізнавальні стежки, тут працюють рекреаційні центри для тварин, є чимало цікавих історичних, археологічних та архітектурних пам’яток. В парку гарно розвинений рекреаційний туризм: ця місцевість багата на природні джерела з лікувальною мінеральною водою типу «Брусницька», «Миргородська», «Нафтуся». Тож в регіоні працюють десятки санаторіїв, оздоровчих комплексів, дитячих таборів відпочинку.

Особливого колориту відвіданню парку додасть знайомство з місцевими гуцульськими традиціями, самобутньою культурою гуцулів і, звісно, з незвичайною та дуже смачною місцевою кухнею.  

02-02-2020

Карпатський національний природний парк розташований на півдні Івано-Франківської області і від Києва його відділяють 638 км. Тож, дорога сюди машиною займе близько 9 годин.

Також до одного з пропускних пунктів парку можна дістатись автобусом зі Львова та з Івано-Франківська. Такі пункти знаходяться в Яремче, Ворохті, Буковелі, Верховині.

Найближчим до парку великим населеним пунктом є місто Яремче, де для відвідувачів працює екотуристичний візит-центр, в якому можна дізнатись усю необхідну інформацію. 

Джерело: https://shotam.info.

02-02-2020